Organisationer ser risiko for ”voldsom udhuling” af musikeres indtjening

Formuleringer i regeringens lovforslag om ophavsret risikerer at udhule danske musikeres indtjening, lyder advarslen fra Dansk Musiker Forbund og Dansk Artist Forbund.  

ARKIVFOTO: "Vi frygter at ende i en situation, hvor musikerne ikke har sikkerhed for at blive afregnet for udnyttelse af digitale musikoptagelser, hvilket vil være enormt fatalt for hele musikerstanden."  
ARKIVFOTO: "Vi frygter at ende i en situation, hvor musikerne ikke har sikkerhed for at blive afregnet for udnyttelse af digitale musikoptagelser, hvilket vil være enormt fatalt for hele musikerstanden."  Foto: Mathias Eis/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Sangere og musikere risikerer at miste betydelige summer penge, hvis kulturministerens nuværende lovforslag om ophavsret stemmes direkte igennem.   

Det mener Dansk Musiker Forbund og Dansk Artist Forbund, som i et brev til Kulturudvalget retter kritik af uklare formuleringer i forslaget.  

Formålet med regeringens lovforslag er blandt andet at gøre det lettere for DR og TV 2 at benytte musik på flere af deres digitale platforme.  

Men ændringen af de konkrete regler risikerer altså at føre til faldende indtjening for udøvende musikere, lyder det.  

Der er ”risiko for voldsom udhuling,” af betalingen for brug af artisternes musikindspilninger, konstateres det i brevet.  

Organisationerne begrunder deres bekymring med, at lovforslaget skaber uklarhed over selve definitionen på en musikudgivelse.  

Ifølge Dansk Musiker Forbund og Dansk Artist Forbund har praksis været, at lydoptagelser også betragtes som kommercielt udgivet, når de er stillet offentligt til rådighed på digitale platforme.  

”Lydoptagelser blev også engang fremstillet og spredt i form af vinylplader og cd’er, men dette sker i dag kun i meget begrænset omfang, da musikindspilninger i overvejende grad kun udkommer på digitale musiktjenester,” skriver Dansk Musiker Forbund og Dansk Artist Forbund.   

De henviser til, at det derfor også er slået internationalt fast, at lydoptagelser, der er stillet offentligt til rådighed digitalt, skal betragtes som kommercielt udgivet. 

Frygter fald i indtjening 

Men det nuværende lovforslag fra kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) indeholder formuleringer, som antyder, at det gamle udgivelsesbegreb med vægt på fysiske eksemplarer nu skal gælde for indspillet musik, lyder det i brevet. 

Vi frygter at ende i en situation, hvor musikerne ikke har sikkerhed for at blive betalt for udnyttelse af digitale musikoptagelser, hvilket vil være enormt fatalt for hele musikerstanden.

Thomas Sandberg
Forperson, Dansk Musiker Forbund
 

Skal der være tale om et udgivet værk i lovens forstand, kræver det, at der er sket en “eksemplarspredning” med ophavsmandens samtykke, fremgår det i lovforslaget.  

“Der vil eksempelvis være tale om udgivelse, når bøger eller lydoptagelser (fonogrammer) udbydes til salg,” står der.  

Og det er særligt den formulering, som vækker bekymring hos Dansk Musiker Forbund, fortæller forperson Thomas Sandberg.  

"Kulturministeriet skruer i i de nuværende lovbemærkninger tiden tilbage til engang, hvor der kun var fysiske udgivelser. Men den definition vil være helt fatal for musikerne," siger han og tilføjer:  

"Vi frygter at ende i en situation, hvor musikerne ikke har sikkerhed for at blive betalt for udnyttelse af digitale musikoptagelser, hvilket vil være enormt fatalt for hele musikerstanden."  

Altinget har forsøgt at få en kommentar fra kulturminister Jakob Engel-Schmidt, hvilket ikke har været muligt. Men Kulturministeriet har sendt en skriftlig kommentar, hvor der henvises til, at lovforslaget netop nu er i høring.

"Formålet med høringen er netop at få relevante input fra interessenter og branchen, inden lovforslaget fremsættes. Formålet er ligeledes, at forbund som DMF og DAF kan give deres besyv med, og deres input vil blive taget med i overvejelserne om, hvordan det endelige lovforslag skal se ud. Kulturministeriet er i dialog med begge forbund for at blive klogere på deres bekymring," lyder det. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Sandberg

Komponist, musiker, skuespiller, medlem af bestyrelsen for Dansk Komponistforening
diplomeksamen (Musikkonservatoriet 1994)

0:000:00